COL·LECCIÓ ESCULLS adults

LES HORES DE VULCÀ

Premi ciutat de XIRIVELLA. L'intent de robatori d'una suposada talla romànica; l'enfrontament d'un vicari burocratitzat amb un clergue jove i innovador; una torre de rellotge molt més antiga que la resta de l'església i una nit de tempesta... Com a rerafons, la posició de la jerarquia eclesiàstica davant la llengua i la cultura del Paí­s i el pes d'un passat ben viu. Les hores de vulcà, finalista a la I Bienal "Montserrat Roig" de Muro i Premi "Casa del Dau" de l'Ajuntament de Xirivella 1992, ens parla d'una Benimoraia ficció/espill, més familiar del que voldrí­em. RAFAEL ESCOBAR és llicenciat en Dret i funcionari de la Generalitat Valenciana. Nascut (de xamba, diu ell) a Burjassot, el 25 d'octubre de 1942, viu habitualment a Manises, i maniser es considera. Literàlment, si més no, és encara jove ja que no porta escrivint més de quatre anys. Fins ara està centrat en la narrativa curta -tots, escriptors i lectors, anem malament de temps, "curts de temps", en aquesta societat que ens han fabricat-, i en aquest gènere ha obtingut diversos premis locals, entre els queals destaquen l'Alambor de contes, de 1992, a Benicarló, amb Impecable planificació; "L'Encobert" dels Ciutat de Xàtiva, de 1991, amb La dona menuda; els "Vila de Crevillent", de 1990 i 1991, amb L'estel capgirat i Eina amortitzada, respectivament, i el Premi "25 d'abril", de Benissa, amb L'espill de Tamanrasset, l'any 1992. Les hores de vulcà, és l'ultim treball publicat.

Preu : 7€

EL CAVALLER ENCOVERT

Premi Literari Vila de Puçol. L'aparició del misteriós cavaller Encobert causa gran rebolic a la ciutat i el Regne de València de la primera meitat del segle XVI. Qui és l'Encobert? Què pretén en aquell paí­s ví­ctima d'una angoixant crisi econòmica i polí­tica? Què volen els agermanats? Com reaccionen els principals personatges valencians, la Junta de Jurats, el jurat en cap, els diputats de la Generalitat, els justí­cies, la virreina Germana de Foix, el duc de Calàbria i un extens seguici d'il·lustres personalitats enmig d'aquell marasme? Està València preparada per a descobrir el secret del cavaller Encobert?

Preu : 13€

L'ODI PORTA ALES

VIIIé Premi Literari narrativa curta CADA DEL DAU de Xirivella Hi surten contrabandistes de tabac d'Andorra, assassins esquizofrènics, funcionaris judicials, pijos idiotes, gàngsters amb pell d'advocat, mafiosos francesos, immigrants portuguesos i un estudiant de periodisme que, a estones, escriu reportatges estúpids per al suplement d'estiu del diari. Fins que es topa amb el marro, és clar. L'odi porta ales és una novel·la negra dins la tradició americana i plena de violència com la mateixa cruda realitat que ens mostra cada dia el diari. Malgrat tot, va guanyar el premi en l'edició de 1994. RAFAEL VALLBONA és periodista i escriptor. Actualment dirigeix la revista Cultura, que edita la Generalitat de Catalunya, i col·labora a Catalunya Ràdio, punt i El Periódico. Ha publicat novel·les com Fora de joc, Pis d'estudiants, El concert de Parí­s, El noi de la vall del Dra'a o Els dies rojos; llibres de narracions com Històries de fi de segle, Sabates italianes, Riure a Barcelona o Conduint tota la nit; els poemaris Inventari de lí­mits, i Balades d'speed/poemes destrossats i uns quants llibres més de viatges, biografia i assaig.

Preu : 7€

EL MAL ENAMORAT

XIII Certament Literari Vila de Puçol Aquest llibre és una investigació sobre les relacions entre l'amor i la moral. En Mingo, enamoradí­s i sempre rebutjat, arriba a sentir-se tan culpable d'estimar com impulsat, cada colp més, a desenvolupar la pròpia capacitat per a fer-ho. El mal enamorat pretén descriure i comprendre millor les neurosis afectives de l'adolescència. Però també vol donar una conclusió a la investigació, algun punt d'arribada que puga ajudar el lector: "Quan el mal està massa enamorat del bé, li resulta més difí­cil donar el millor de si mateix per a conquerir-lo" Maurici Pla (Barcelona, 1959) és arquitecte i treballa actualment com a professor en l'Escola d'Arquitectura de Barcelona. Ha publicat una vintena d'articles sobre teoria i història de l'arquitectura en revistes especialitzades. En el camp literari ha escrit El mal enamorat (Premi Vila de Puçol, 1994); El principi de l'espera (relat breu, Premi Manuel de Pedrolo, 1994) i Dau al cinc(relat breu, Premi de l'Hospitalet de l'Infant, 1994). Aquests dos relats formen part d'un recull titulat Sobre nens, per a adults, de propera publicació. Actualment treballa en la seua primera novel·la: El dissabte a les fosques...

Preu : 7€

FER VEÏNAT (Crònica escabrosa d‘una escala)

IX Premi Literari Narrativa Curta CASA DEL DAU de Xirivella. Una finca de vuit pisos com una alta: un adult matiner, un guàrdia civil jubilat i condidor, un pare separat i tornat a casar que prepara el sopar a les seues filles, un novençà imbècil, una mestressa molt peculiar..., res de nou! Res de nou? Fer veí¯nat és la historieta real i divertida d'una escala de veí¯ns d'una finca de ciutat; potser la vostra..., per què no? Si ets capaç de llegir aquesta crònica sense esclatar a riure almenys dues vegades, pots demanar que et tornen els diners... o visitar el psiquiatre. Tria tu mateix. MIQUEL CANDEL "ho veureu de seguida" no és escriptor. Però és tan recabut que si s'ho fica entre cella i cella igual acaba sent-ho. De moment, per si de cas, ja es queda en dejú un dia a la setmana per anar-hi acostumant el cos. Un altre (dissabte, si por ser) vetla fins a la matinada amuntegant cendra i fulls fumats en la paperera. Els altres cinc -es llei de vida- treballa encegat, com un rossí­ de sénia, garbellant aigua en una institució valenciana insalubre. Qualsevol dia s'operarà de la bufeta de l'orina, trencarà el sedàs i, sorprenent-nos, enviarà tothom a pastar fang. Ja està en llista d'espera.

Preu : 7€

CONGRUÈNCIES

XI Premi Literari Narrativa Curta CASA DEL DAU de Xirivella. Heus ací­ 23 contes de fabricació casolana i artesanal. Un producte que no passa de moda i totalment ecològic. Poques coses hi ha de tanta qualitat i a tan baix preu. CONGRUÈNCIES és una barreja d'ironia un pèl bròfega que té com a fil argumental la inconsistència de les accions humanes. í"lex Peí±alver i Giner (Gandia, La Safor, 1969), és escriptor, professor de valencià i economista. Després de passar tota una EGB i un batxiller sense haver llegir cap llibre, un bon dia en caigué un a les seues mans i ara és un gran devorador de llibres.Després de set premis aquest que teniu a les mans n'és el més important.

Preu : 7€

MÉS RÀPID QUE L'ULL

X Premi Literari Narrativa Curta CASA DEL DAU de Xirivella. 31 contes curts, més curts, ultracurts, que volen sintetitzar una idea de la manera més ràpida i fugissera, com una mena de tir al plat literari. Albert Garcia autor d'aquesta obra ens diu "Per a mi, escriure és una broma que està anant massa lluny... Vaig començar a escriure cap als 23 anys. D'ençà he publicat dos llibres i tinc guardons una mica per tot arreu. Al Paí­s Valencià n'he guanyat a El Puig, Almenara, Picassent, Manises, i València. Ara, el més important: Xirivella.

Preu : 7€